ΨΑΧΝΕΤΕ ΓΙΑ ΗΛΙΑΚΟ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΑ ?
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΠΟΙΟ ΚΑΤΩ ΑΡΘΡΟ ΚΑΙ ΘΑ ΣΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΨΑΧΝΕΤΕ
Ας ξεκινήσουμε από τους δυο βασικούς τύπους ηλιακών που κυκλοφορούν στο αγορά. Ο παλαιότερος είναι με ( πάνελ ) και ο νεότερος με σωλήνες καινού αέρος . Τεχνολογίας ( VACUUM ).
Οι ηλιακοί συλλέκτες τεχνολογίας VACUUM είναι σαφώς ποιο αποδοτικοί από τους PANEL λόγο τις κυλόττας των σωλήνων . Στην ουσία οι σωλήνες βρίσκονται πάντα , σαν σε κάθετη γονια με τον ήλιο .Είναι σαν να βρίσκεται ο Ήλιος πάντα σε κατακόρυφη θέση σε σχέση με τους κοίλους σωλήνες . Είναι επίσης και ποιο ανθεκτικοί στην χαλαζόπτωση λόγο της περιμέτρου του σωλήνα σε σχέση με το πάχος του γυαλιού . – 1,8 χιλιοστά έως 2,2 χιλιοστά – . Η πρώτη ίλη του γυαλιού είναι συνήθως από βοριοπυρίτιο .Το υλικό που κατασκευάζονται τα οικιακά πυρέξ , τα μάτια της κουζίνας κ.λπ. Το βοριοπυριτικό γυαλί έχει επίσης την ιδιότητα να έχει εξαιρετική διαφάνεια φωτός 92% στα 2 χιλιοστά πάχος γυαλιού . Η εξωτερική αφή του γυαλιού είναι σχετικά κρύα . Το καινό αέρος στη πραγματικότητα δεν χρησιμοποιείτε ως μόνωση .
Η ιδέα προέρχεται από την μητέρα φύση . Στο υψόμετρο της θάλασσας το νερό βράζει στους 100 βαθμούς κελσίου . Σε ένα ψιλό βουνό το νερό βράζει σε χαμηλότερη θερμοκρασία . Αυτό συμβαίνει λόγο της διαφοράς της πίεσης του αέρα . Περισσότερη πίεση στην θάλασσα (περισσότερος αέρας) , λιγότερη πίεση στο Έβερεστ 8000 m( λιγότερος αέρας) , κάθου πίεση στην στρατόσφαιρα (καθόλου αέρας). Έτσι σε έναν σωλήνα κενού ,έχουμε πολύ χαμηλή πίεση του αέρα και με βάση αυτόν τον φυσικό νόμο πτυχώνουμε τον βρασμό του νερού σε πολύ χαμηλότερους βαθμούς 30 C.Με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνουμε μεγάλες θερμοκρασίες με λιγότερη ηλιοφάνεια . Το ελάττωμα τους είναι ότι μετά από πολλά χρόνια μπορεί να εισχωρήσει αέρας μέσα σε κάποιον από τους σωλήνες Έναν χαλασμένο σωλήνα μπορείτε να αλλάξετε και μόνοι σας . Καταλαβαίνουμε ότι ένας σωλήνας χάλασε από το χρώμα της λωρίδας χαλκού που βρίσκεται μέσα του . Από χάλκινο χρώμα γίνεται ασημή .
Τη συμβαίνει αν μπει αέρας ?
Καταρχήν οι ηλιακοί θερμοσυσσωρευτές δεν δουλεύουν οριζόντια .Αυτό συμβαίνει λόγο φυσικής ροής . Η ζέστη πηγαίνει μόνο προς τα επάνω .Έτσι οι θερμοσυσσωρευτές κενού VACUUM πρέπει να έχουν τουλάχιστον 20 -80 μοίρες κλίση για να λειτουργούν σωστά .Δεύτερον οι σωλήνες κενού δίνουν την θερμότητα τους μέσω μιας χάλκινης προεξοχής του σωλήνα η οποία κουμπώνει μέσα στο μπόιλερ που βρίσκεται πάντα και υποχρεωτικά στην επάνω πλευρά του συλλέκτη θερμότητας και ζεσταίνει το νερό .Εάν λοιπόν με τα χρόνια μπει αέρα μέσα σε κάποιον από τους σωλήνες τότε ο αέρας πηγαίνει προς το πάνω μέρος του σωλήνα κει τότε η θέρμανση του χαλκού πηγαίνει αντίθετα προς τα κάτω και έτσι δεν διοχετεύεται η θέρμανση μέσα στον λέβητα με το νερό που βρίσκεται στο πάνω μέρος . Σαν αποτέλεσμα έχει ο σωλήνας αυτός να είναι άχρηστος . Οι υπόλοιποι συνεχίζουν να λειτουργούν και να παράγουν θερμότητα κανονικά .
Οι τεχνολογίας πάνελ χωρίζονται και αυτοί με την σειρά τους σε κάποιες κατηγορείς όπως . Την ΜΟΝΟΣΗ το είδος ΣΕΡΜΠΑΤΙΝΑΣ και την ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ . Τα καλά και ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΠΑΝΕΛ έχουν μόνωση ΠΕΤΡΟΒΑΜΒΑΚΑ τα μεσαίας κατηγορίας ΗΑΛΟΒΑΜΒΑΚΑ και τα οικονομικά και χωρίς πιστοποίηση ΠΟΛΙΟΥΡΕΘΑΝΗ . Τώρα η σερπαντίνα από χαλκό που περνάει μέσα στο πάνελ είναι δυο τύπων .Η ΑΡΠΑ διότι μοιάζει με άρπα , όπως βλέπουμε στο παρακάτω σχέδιο.
Και είναι η ποιο συνηθισμένη και o τύπου σερπαντίνα όπως στο σχήμα κάτω .
Η πρώτη περίπτωση ΑΡΠΑ . Πρόκειται για δυο κεντρικούς σωλήνες στις δυο άκρες και από 11 έως 14 σωλήνες ενδιάμεσα σε αυτούς . Το ελάττωμα τους είναι ότι έχουν από 22 έως 28 κολλήσεις στις δυο άκρες και είναι ποιο εφικτό μετά από πολλά χρόνια , κάποια από τις κολλήσεις να τρυπήσει ( πολύ σπάνια αναφέρεται κάτι τέτοιο ) . Εδώ υπάρχει μια διαφορά μεταξύ ποιοτικού και μη ηλιακού πάνελ ,.Τα πιστοποιημένα πάνελ πριν βγουν στην αγέρα περάνανε από έλεγχο με πίεση νερού για τυχών διαρροές . Ευκολονόητα ο έλεγχος κοστίζει χρόνο για την κατασκευή του άρα και χρήμα. Να σημειώσουμε επίσης ότι οι κολλήσεις γίνονται από ρομποτικά λέιζερ και σπάνια σημειώνεται διαρροή . Η διαφορά των ΜΗ ΠΟΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΠΑΝΕΛ είναι απλά ότι δεν περνούν από έλεγχο .
Στην περίπτωση σχήματος ΣΕΡΜΠΑΤΙΝΑ οι κολλήσεις είναι μόνο δυο . Άρα πολύ ποιο δύσκολα θα τρυπήσει μια κόλληση .
Ένα όλο χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει τα ΠΟΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΠΑΝΕΛ από τα ΜΗ πιστοποιημένα είναι ότι τα ΜΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΠΑΝΕΛ έχουν 11 κάθετους χαλκοσωλήνες που περνάει το νερό ενώ τα ΠΗΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ έχουν 14 κάθετους χαλκοσωλήνες που περνάει το νερό . Ευκολονόητα καταλαβαίνουμε ότι τα ΠΗΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ με 14 κάθετους χαλκοσωλήνες είναι ποιο απορροφητικά στην ηλιακή ακτινοβολία και το νερό του θερμοσίφωνα βράζει ποιο εύκολα και ποιο γρήγορα . Εννοείτε ότι είναι και ακριβότερα . Τώρα έχουμε και ένα καινούργιου τύπου πάνελ με σωλήνες αλουμινίου αντί για χαλκού , εννοείτε ότι οι αλουμινίου είναι κατώτερης αποδοτικότητας και ποιότητας από τους χάλκινους σωλήνες . Με λίγα λόγια μην επηρεάζεστε από τις φτηνές τιμές , καλός και φτηνός στους ηλιακούς θερμοσίφωνες δεν υπάρχει , Ότι πληρώσεις παίρνεις . Ελπίζω να σας κατατόπισα αρκετά , όσο για τα μπόιλερ , θα πρέπει να γράψω ένα ολόκληρο κατεβατό . Θα το διαβάσετε σε κάποιο Άλο άρθρο μου για τα μπόιλερ των ηλιακών.