Ανάπλαση προς όφελος του λαού μας της Πόλης μας

                                 Ανάπλαση προς όφελος του λαού  της Πόλης μας
Φίλες και Φίλοι
Πριν 2 μήνες περίπου ο Υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης τροποποίησε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου μας χαρακτηρίζοντας την περιοχή Μητροπολιτικής Παρέμβασης, με μέσο Συντελεστής δόμησης έξι δέκατα (0,6), την παραλία από του Κράκαρη μέχρι το Νέο μόλο σε Λιμενοβιομηχανική ζώνη με βασικές χρήσεις βιομηχανίας, βιοτεχνίας.
Η απόφαση αυτή δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα τις κυβέρνησης στις 5 Μάη 2014.
Την ίδια περίοδο, η κυβέρνηση της εξαθλίωσης και της μονόπλευρης λιτότητας, κατέθεσε στην Βουλή νόμο για το νέο Οργανισμό της Αττικής και μεταξύ των άλλων στο Παράρτημα IV άρθρο 14 παρ. 4 σημείο 5 ( σελ. 74 ) αναφέρει: Παρέμβαση πολεοδομικής ανασυγκρότησης, οργανωμένη πολεοδομική Ανάπτυξη στη « Λιμενοβιομηχανική ζώνη Δραπετσώνας – Κερατσινίου » αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα της θέσης λόγω γειτνίασης με τον Λιμένα Πειραιά, σύμφωνα με τις εξής κατευθύνσεις:
α) Δημιουργία ενός πόλου υπερτοπικής εμβέλειας για την αναβάθμιση του Δυτικού Πειραιά με χρήσεις βιομηχανίας, βιοτεχνίας υπηρεσιών, μεταποίησης πολιτισμού εκπαίδευσης, αναψυχής, τουρισμού κατοικίας. Έμφαση αποδίδεται στην ενίσχυση χρήσεων άμεσα συνδεδεμένων με τις λιμενικές δραστηριότητες και στη χωροθέτηση χρήσεων συμπληρωματικών ως προς τη Λιμενική Ζώνη.
β) Εξασφάλιση σημαντικών αδόμητων χώρων στην κατεύθυνση αποκατάστασης της συνέχειας μεταξύ γειτονικής ενδοχώρας και παραλιακού μετώπου, με τη δημιουργία δικτύου κοινόχρηστων χώρων και εκτεταμένου Πάρκου Κοινόχρηστου Πρασίνου, που θα προκύψει με την εφαρμογή εργαλείων πολιτικής γης, όπως των εισφορών γης στις εντασσόμενες περιοχές και του θεσμού της πολεοδομικής αναμόρφωσης ( άρθρο 15 του ν. 2508/97 στις εντός σχεδίου περιοχές.
γ) Προστασία και ανάδειξη των μνημείων βιομηχανικής αρχαιολογίας με επανάχρηση τους με συμβατές δραστηριότητες.
δ) Οργανωμένη πολεοδομική ανάπτυξη περιορισμένης πυκνότητας και χαμηλού μέσου Σ.Δ., με ενσωμάτωση εφαρμογών βιοκλιματικού σχεδιασμού στα κτήρια και το δημόσιο χώρο, που θα εγγυάται την αναβάθμιση του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος.
ε) Εξασφάλιση αποτελεσματικής προσπέλασης με Μέσα Σταθερής Τροχιάς ( ΜΣΤ ) και σε συνέχεια με την εξυπηρέτηση της λιμενικής ζώνης του Πειραιά.

Με λίγα λόγια η ανάπλαση της περιοχής γίνεται στα μέτρα των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων και η παραλία γίνεται λιμενοβιομηχανική ζώνη. Δεν είναι τυχαίο ότι με τον χαρακτηρισμό μητροπολιτικής εμβέλειας αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς.
Θυμίζουμε ότι: στο άρθρο 15 του ν. 1515/1985 του Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας περιβάλλοντος της Αθήνας αναφορικά για την Δραπετσώνα ορίζει ι: Η εξυγίανση έντονα υποβαθμισμένων περιοχών, όπως της περιοχής του εργοστασίου της Δραπετσώνας και των ακτών του Ασπροπύργου και του Περάματος.
Το δε άρθρο 1 παρ. 3γ του ν. 2730/1999 εντάσσει την Δραπετσώνα στη δημιουργία συστήματος πόλων υπερτοπικής σημασίας στους οποίους χωροθετούνται Ολυμπιακά έργα καθώς και συμπληρωματικές αθλητικές εγκαταστάσεις. κλπ.
Ο λαός της Δραπετσώνας και του Κερατσινίου με την ιστορία και τους αγώνες του και ξέρει και μπορεί να επιβάλλει λύσεις προς όφελος του. Γι’ αυτό πρώτα απ’ όλα και πάνω απ’ όλα ο λαός του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας πρέπει να ακυρώσει την εγκληματική πράξη και να επιβάλλει λύσεις προς όφελος της πόλης μας.

Χωρίς τίτλο1Τα εργοστάσια Λιπασμάτων, ΔΕΗ, ΑΓΕΤ κλπ. εν δράσει…

Αξίζει να θυμηθούμε όταν λειτουργούσαν τα εργοστάσια χημική βιομηχανία Λιπασμάτων, Γυαλάδικό Τσιμεντάδικο, Γυψάδικο κλπ. οι συνθήκες περιβάλλοντος ήταν τραγικές και άθλιες, η θάλασσα κοκκίνιζε από τον σιδηροπυρίτη, ο ραδιενεργός φωσφογύψος όταν ριχνόταν στη θάλασσα νέκρωνε κάθε ζωή ( πάνω από 10 εκατομ. τόνοι είναι στην περιοχή του σχιστού ).
Η ατμοσφαιρική ρύπανση και μόλυνση τραγική οξέα, διοξείδιο θείου, άνθρακος, φθορίου, αζώτου σε συνδυασμό με την τσιμεντόσκονη και την σκόνη του γυψάδικου, τις οσμές δημιουργούσαν μαζί με τους άλλους ρύπους θανατηφόρο μείγμα.
Μετά από πολυετείς αγώνες όλα αυτά σταμάτησαν και αντί να δούμε μια πόλη αναβαθμισμένη, αναπτυγμένη με σύγχρονες κοινωνικές υποδομές , πράσινο ελεύθερη δημόσια παραλία μας ξαναγυρίζουν πολλά χρόνια πίσω στην υποβάθμιση και την γκετοποίηση.
Αδιαπραγμάτευτες θέσεις για το περιεχόμενο της Ανάπλασης

Είναι χαρακτηριστικό ότι με την υπάρχουσα νομοθεσία, ότι με το χειρότερο σενάριο τον αποχαρακτηρισμό της παραλιακής ζώνης, την υποχρεωτική εισφορά σε γη και χρήμα των ιδιοκτητών ο Δήμος μας γίνεται ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης γης πάνω από 450 στρέμματα και περίπου 25 εκατ. ευρώ ρευστό για να φτιαχτούν τα έργα κοινωνικής υποδομής χώρια τις διεκδικήσεις και όλων των άλλων.

περιοχή ανάπλασης

Παραλία δημόσια με ελεύθερη και ακώλυτη πρόσβαση για το λαό μας

Πράσινο. Δημιουργία πράσινου επιπέδου πόλης συνδυασμένο με άλλες κοινωνικές λειτουργίες για να δημιουργήσει ασπίδα στην περιβαλλοντική υποβάθμιση.
Κατασκευή Νοσοκομείου Παίδων για την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και των νήσων.
Αθλητικές εγκαταστάσεις. Δημιουργία Δημοτικού Ανοιχτού Αθλητικού Κέντρου (γήπεδα ποδοσφαίρου, στίβου, 5χ5, μπάσκετ, κολυμβητήριο, τένις κλπ).
Πολιτιστικές Εγκαταστάσεις. Δημιουργία χώρων πολιτισμού με παράλληλη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης της περιοχής και ανάδειξη της σύγχρονης και αρχαίας ιστορίας.
Μουσείο σύγχρονης βιομηχανικής ιστορίας, ή άλλης δραστηριότητας, διατήρηση και αξιοποίηση κτισμάτων με αρχιτεκτονική και ιστορική αξία, ανάδειξη των νεωτέρων και αρχαιολογικών μνημείων.
Κυκλοφοριακό – Συγκοινωνιακό. Κυκλοφοριακή και Συγκοινωνιακή μελέτη και δίκτυο σταθερής τροχιάς ελαφρύ μετρό ή τραμ.

Φορέα Ανάπλασης δηλ. αυτός που θα υλοποιήσει το συνολικό έργο είναι ο Δήμος.

Φίλες και Φίλοι
Δεν πρέπει να τους αφήσουμε να κάνουν αυτό το έγκλημα
Παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας
Στέλνουμε μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας για μας και τα παιδιά μας.
Θέλουμε ελεύθερη Δημόσια την παραλία
Θέλουμε ανάπλαση για μας και τα παιδιά.
Στηρίζουμε κάθε προσπάθεια για ανατροπή αυτής της απόφασης.
Απομονώνουμε όλους αυτούς που μας κρύβουν την αλήθεια και μας γεμίζουν με ψέματα.
Μαζεύουμε υπογραφές

Το ταφικό μνημείο του Θεμιστοκλή

Αξίζουμε καλύτερα, Αξίζουμε περισσότερα

Δώσε τε δύναμη στην Δύναμη σας