Πρόταση Ελπίδας για καλύτερη Ζωή
Παραλία δημόσια, ελεύθερη για τις ανάγκες του λαού μας
Η πρόταση για αποχαρακτηρισμό και ανάκτηση της παραλιακής ζώνης από το μόλο Κράκαρη μέχρι την ΕΥΔΑΠ ( μια απόσταση περίπου 2,5 χιλιομέτρων ) εντάσσεται στα πλαίσια της Ανάπλασης όλης της πρώην βιομηχανικής περιοχής πρέπει να εξυπηρετεί πρώτα απ’ όλα και πάνω απ’ όλα τις ανάγκες του λαού της πόλης μας.
Μια χερσαία ζώνη εκατό στρεμμάτων περίπου.
Ο χώρος αυτός είναι ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου και είναι χαρακτηρισμένος σαν λιμενοβιομηχανική ζώνη. Ο ΟΛΠ ποτέ δεν το χρησιμοποίησε για τις ανάγκες του. Ο χώρος αυτός εξυπηρετούσε τις ανάγκες των εργοστασίων.
Σύμφωνα με τον νόμο 2971/2001:
Αιγιαλός είναι η ζώνη της ξηράς που βρέχεται από την θάλασσα από τις μεγαλύτερες και συνήθεις αναβάσεις των κυμάτων της.
Παραλία είναι η ζώνη ξηράς που προστίθεται στον αιγιαλό, καθορίζεται δε σε πλάτος μέχρι 50 μέτρων από την οριογραμμή του αιγιαλού προς εξυπηρέτηση της επικοινωνίας της ξηράς με τη θάλασσα και αντίστροφα.
Τα όρια της χερσαίας ζώνης ,σύμφωνα με τον ν. 1559/1950, μπορούν να εκταθούν μέχρι 250 μέτρα για τις περιοχές που δεν υπάρχει σχέδιο πόλης και για αυτές που υπάρχει μέχρι 160 μέτρα.
Ο αιγιαλός και η παραλία είναι αγαθά κοινόχρηστα ο κύριος προορισμός των ζωνών αυτών είναι η ελεύθερη και ακώλυτη πρόσβαση προς αυτές.
Τα άρθρα 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 13, κλπ. του ν. 1559/1950 περί αιγιαλού , παραλίας και άλλες διατάξεις ορίζουν: την Επιτροπή καθορισμού του αιγιαλού και της παραλίας , τις προδιαγραφές και τα διαγράμματα, τα στοιχεία τους, την διαδικασία καθορισμού των οριογραμμών τους, την παραχώρηση χρήσης κλπ.
Στα πλαίσια της ανάπλασης της περιοχής των εργοστασίων το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να κινήσει την διαδικασία αποχαρακτηρισμού της λιμενοβιομηχανικής ζώνης και μετατροπής της σε παραλία ελεύθερη ( με αξιοποίηση του ενός όρμου για μικρά σκάφη ) λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα μέσα προς επίτευξη του στόχου. ( κτηματογραφικό –υψομετρικό διάγραμμα με κλίμακα που θα αποτυπώνονται το ιδιοκτησιακό καθεστώς, τα τυχόν κτίσματα, το μήκος της ακτής και τα όρια της παραλίας κλπ. ).
Παραδείγματα αποχαρακτηρισμού, αποδέσμευσης λιμενικών ζωνών και παραχώρησης προς την Τ.Α. υπάρχουν για δημιουργία πράσινου, ποδηλατόδρομων, καθιστικών κλπ.
Κριτήριο για τις παρεμβάσεις αυτές ήταν η απόδοση χώρων της λιμενικής ζώνης στους πολίτες και η σύνδεση του λιμανιού με τον οικονομικό και κοινωνικό ιστό της Πόλης.