Σύντομο Ιστορικό της Ανάπλασης

Η Ανάπλαση της πρώην βιομηχανικής περιοχής των 640 στρεμμάτων περίπου πρέπει να υπηρετεί τις ανάγκες του λαού μας και όχι των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων.

     Από την δεκαετία του 1990 όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν ( ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ ) μοίραζαν υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα.

     Παραθέτουμε ένα σύντομο ιστορικό.

Το 1983 το τσιμεντάδικο κλείνει και μεταφέρεται στο Μηλάκι της Ευβοίας.

 Το 1985  το ρυθμιστικό της Αθήνας  ν. 15151985 αναφερόταν στην εξυγίανση  έντονα υποβαθμισμένων περιοχών, όπως της περιοχής των εργοστασίων στη  Δραπετσώνα κλπ.

 Το 1987  η τότε κυβέρνηση δίνει άδεια επέκτασης –εκσυγχρονισμού στο εργοστάσιο  Λιπασμάτων κατά παρέκκλιση του 84/84 η οποία ακυρώθηκε μετά από παρέμβαση του Δήμου στο Συμβούλιο Επικρατείας.

Το 1990  μετά από αγώνες του Δήμου και των κατοίκων κλείνει το Γυψάδικο στην περιοχή του Ταμπάκικου, το οποίο αργότερα αγοράστηκε από τον Δήμο.

Το 1999 σταματά την λειτουργία το εργοστάσιο Λιπασμάτων  την ίδια χρονιά στη Δραπετσώνα στα πλαίσια των ολυμπιακών αγώνων χωροθετούνται Ολυμπιακά έργα και συμπληρωματικές αθλητικές εγκαταστάσεις. ( έμειναν στα χαρτιά ).

Το 2002 χαρακτηρίζονται Διατηρητέα Μνημεία, το Υαλουργείο, το Ινστιτούτο ερευνών, ΔΕΗ -ΚΗΣ,  μονάδα αμμωνίας κλπ.

Το 2007 ο υπουργός Σουφλιάς δήλωνε για ανάπλαση της περιοχής με ελεύθερη παραλία και δεν θα δοθεί  καμιά άδεια λειτουργίας.

Το 2009 ο Γ. Παπανδρέου πριν γίνει πρωθυπουργός σε συγκέντρωση στο χώρο των Λιπασμάτων μίλησε για πολιτικό απαρτχάιντ, είναι απαράδεκτες τέτοιες συνθήκες περιβάλλοντος με αποκλεισμένη την θάλασσα από τον λαό.

Το 2013 ο υπουργός Μανιάτης κυβέρνηση ΝΔ –ΠΑΣΟΚ ) με φωτογραφική  διάταξη έφερε την OIL ONE  αλλάζοντας τις χρήσεις στην περιοχή Ανάπλασης.

Το 2015  η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τροποποιεί  το ΓΠΣ καθορίζοντας χρήσεις  Πολιτισμού, Εκπαίδευσης, Υγείας και Πολιτισμού με συντελεστή δόμησης 0,15 καμιά αναφορά για την OIL ONE που ρυπαίνει και είναι ασυμβίβαστη η λειτουργία της με τις χρήσεις γης.

Με το Master plan  η Cosco ήθελε  να κάνει την παραλία Λιπασμάτων επιβατικό λιμάνι, μάλιστα είχε και αρκετούς ντόπιους υποστηρικτές αλλά δεν πέρασε.

Το 2016 η κυβέρνηση  παραχωρεί για χρήση 86 στρέμματα της παραλίας Λιπασμάτων στο Δήμο.

Την ίδια χρονιά πωλείται το 67% του λιμανιού του Πειραιά στην Cosco μέχρι το  έτος 2052.

Το 2018 η κυβέρνηση Σύριζα  παρατείνει  την λειτουργία της OIL ONE  για 20 Χρόνια.

Πρόσφατα αγοράστηκαν τα Ελληνικά Πετρέλαια  από τον Λάτση.

          Παραθέτοντας το σύντομο  ιστορικό παρατηρούμε  ότι  εξελίξεις είναι αρνητικές για την Ανάπλαση όλης της περιοχής . Η στάση των Δημοτικών αρχών ιδιαίτερα μετά την συγχώνευση των δυο Δήμων είναι κατώτερη των περιστάσεων και των ευκαιριών που      παρουσιάζονται για την πόλη μας.

Διεκδικούμε αυτά που μας στερήσανε,

                              Αυτά που μας αξίζουν.